Ohňostroje nie sú zakázané!

 

zakaz_pyrotechniky!

 

V novele zákona č. 58/2014 Z.z. o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii, došlo k viacerým zmenám aj ohľadom používania aj predaja zábavnej pyrotechniky. Tento zákon nadobudol účinnosť od 2.01.2024. Tak skúsme si vysvetliť najdôležitejšie zmeny tohto zákona.

Tá najdôležitejšia zmena je hlavne v predaji a požívaní petárd, delobuchov a všetkých pyrotechnických výrobkov, kde hlavným efektom je iba zvuk. To znamená, že predaj a používanie týchto pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3 je po novom už zakázané a v tejto sezónne si to už nebudete môcť na Slovensku kúpiť. Sankcie sú aj za predaj, ale aj za používanie. Dokonca používanie týchto výrobkov petárd a delobuchov je po novom klasifikované už nie len ako priestupok, ale ako trestný čin! Jediná možnosť ako si oficiálne na Slovensku kúpiť pyrotechnický výrobok s výlučným efektom hluku je už len v podaní tzv. generátorov zvuku. Konštrukčne sa jedná presne o petardu alebo delobuch, ktorá je, ale určená na plašenie divej zvery a vtáctva. Tieto generátory zvuku sú zaradené v kategórii P1 - iné pyrotechnické výrobky - predaj osobám od 18 rokov.  Tak tieto výrobky sa budú môcť predávať a používať na Slovensku aj naďalej! Všetky ostatné pyrotechnické výrobky kat. F2 a F3 pri ktorých hluk nie je hlavným efektom (čiže je tam aj svetlo aj zvuk)  t.j. kompakty - ohňostroje, dymovnice, prskavky, pochodne, rakety, rímske sviece a fontány sú povolené a nie sú zakázané !!!

 V období 2.01 - 30.11 platí zákaz predaja a používania zábavnej pyrotechniky F2 a F3 počas roka, pričom kategórie F1, P1 a T1 je možné predávať a používať počas celého roka bez ohľadu na efekt zábavnej pyrotechniky. Výnimkou zo zákazu je predaj živnostníkom či firmám, čo je povolené počas celého roka. Pyrotechniku a ohňostroje si môžete kúpiť aj vtedy, ak máte vybavené povolenie od mesta či obce, kde chcete pyrotechniku používať.

V období 31.decembra v čase od 18.00 do 1. januára do 02.00 je možné používať zábavnú pyrotechniku kat. F2 a F3 bez povolenia obce/mesta. Teda máte na to iba 8 hodín !

Ďalšia pozitívna zmena je aj v predaji zábavnej pyrotechniky v samoobslužných predajniach a hypermarketoch, kde po novom predaj zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3 bude zakázaný a bude sa môcť predávať iba v špecializovaných predajniach. 

!!! Do pozornosti dávam len určité paragrafy zo zákona č. 58/2014 Z.z. kde došlo k zmene !!!

 
§ 52 Predaj pyrotechnických výrobkov 
 
(4)
Pyrotechnické výrobky podľa odseku 3 možno predávať len v predajniach, ktoré sú umiestené v stavbe. Predaj pyrotechnických výrobkov, okrem pyrotechnických výrobkov kategórie F1, v samoobslužných predajniach, ktoré neslúžia výlučne na predaj pyrotechnických výrobkov, je zakázaný. 
(9)
Pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3, a to petardy, zábleskové petardy, batérie petárd, batérie petárd s externou oporou, batérie zábleskových petárd, batérie zábleskových petárd s externou oporou, výmetnice, míny, rímske sviece, rakety obsahujúce pyrotechnickú jednotku, ktorej hlavným efektom je hluk, a kombinácie obsahujúce ako prvok petardy alebo zábleskové petardy je možné predávať odborne spôsobilej osobe len v období od 28. decembra do 31. decembra kalendárneho roka. 
 
§ 53 Používanie pyrotechnických výrobkov 
 
(2)
Používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3, ktorými sú petardy, zábleskové petardy, batérie petárd, batérie petárd s externou oporou, batérie zábleskových petárd, batérie zábleskových petárd s externou oporou, výmetnice, míny, rímske sviece, rakety obsahujúce pyrotechnickú jednotku, ktorej hlavným efektom je hluk, a kombinácie obsahujúce ako prvok petardy alebo zábleskové petardy, je celoročne zakázané. 
(3)
Obec môže z dôvodu ochrany verejného poriadku všeobecne záväzným nariadením obmedziť alebo úplne zakázať používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2, F3, P1 a T1 na území obce alebo v jej častiach nad rámec obmedzenia podľa odseku 4. 
(4)
Ak v odsekoch 3 a 5 nie je ustanovené inak, používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3, ktorých použitie nie je zakázané podľa odseku 2, je možné len v období od 31. decembra príslušného kalendárneho roka do 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka nasledovne:
a)
31. decembra v čase od 18:00 hod. do 24:00 hod. a 1. januára v čase od 00:00 hod. do 02:00 hod.,
b)
na miestach v minimálnej vzdialenosti 250 m od zariadení a lokalít ako nemocnice, liečebne, hospicu, domova ošetrovateľskej starostlivosti, zariadenia sociálnych služieb, karanténnej stanice, útulku a záchranného centra pre zvieratá, veterinárnej kliniky s časťou pre hospitalizáciu zvierat, registrovaného chovného zariadenia s chovom hospodárskych zvierat, zoologickej záhrady, zariadenia na záchranu chránených živočíchov alebo iného zariadenia na držbu a chov voľne žijúcich živočíchov v zajatí. 
(5)
Používať pyrotechnické výrobky kategórie F2 a F3, ktorých použitie nie je zakázané podľa odseku 2, v období od 2. januára do 30. decembra príslušného kalendárneho roka možno iba s predchádzajúcim súhlasom obce na základe písomnej žiadosti o súhlas na použitie pyrotechnických výrobkov a po uhradení správneho poplatku, ktorý obec stanoví všeobecne záväzným nariadením. Žiadosť podľa prvej vety musí byť podaná najneskôr 15 pracovných dní pred plánovaným použitím a musí obsahovať:
a)
meno, priezvisko a adresu trvalého alebo prechodného pobytu, ak ide o fyzickú osobu, názov a sídlo, ak ide o právnickú osobu; a v prípade, že pyrotechnické výrobky priamo použije iná osoba ako žiadateľ, aj meno, priezvisko a adresu trvalého alebo prechodného pobytu tejto osoby, ak ide o fyzickú osobu, alebo názov a sídlo, ak ide o právnickú osobu,
b)
dátum, miesto použitia pyrotechnických výrobkov, kategóriu a druh pyrotechnických výrobkov spolu s uvedením času predpokladaného začiatku a predpokladaného trvania používania. 
(6)
Obec vydá predchádzajúci súhlas podľa odseku 5 alebo žiadosť zamietne. Žiadosť zamietne, ak sa miesto použitia pyrotechnických výrobkov nachádza v okruhu menej ako 250 m od zariadení a lokalít ako nemocnice, liečebne, hospice, domovy ošetrovateľskej starostlivosti, zariadenia sociálnych služieb, karanténnej stanice, útulku a záchranného centra pre zvieratá, veterinárnej kliniky s časťou pre hospitalizáciu zvierat, registrovaného chovného zariadenia s chovom hospodárskych zvierat, zoologickej záhrady, zariadenia na záchranu chránených živočíchov alebo iného zariadenia na držbu a chov voľne žijúcich živočíchov v zajatí. Ak žiadosť neobsahuje niektorú z náležitostí podľa odseku 5, vyzve obec žiadateľa na doplnenie žiadosti a určí lehotu 5 pracovných dní na jej doplnenie; ak žiadateľ žiadosť v lehote 5 pracovných dní nedoplní alebo v lehote 5 pracovných dní nedoplní všetky chýbajúce náležitosti podľa odseku 5, obec žiadosť zamietne.
(7)
Súhlas obce na použitie pyrotechnických výrobkov podľa odseku 5 oprávňuje:
a)
žiadateľa na použitie pyrotechnických výrobkov výhradne v rozsahu žiadosti v období od 2. januára do 30. decembra príslušného kalendárneho roka,
b)
osobu predávajúcu pyrotechnické výrobky na predaj výhradne v rozsahu žiadosti v období od 2. januára do 30. novembra príslušného kalendárneho roka.
(8)
Obec je povinná na svojom webovom sídle a úradnej tabuli, zreteľne informovať obyvateľov obce o povolenom použití pyrotechnických výrobkov v deň jeho schválenia, najneskôr však nasledujúci pracovný deň po jeho schválení, v tomto rozsahu: dátum a miesto použitia pyrotechnických výrobkov, kategória a druh pyrotechnických výrobkov spolu s uvedením času predpokladaného začiatku a predpokladaného trvania používania. Obec je zároveň povinná na svojom webovom sídle a úradnej tabuli, informovať obyvateľov obce o tom, kde sa nachádzajú zariadenia a lokality podľa odseku 4 písm. b) a odseku 6 na jej katastrálnom území a zabezpečiť vizualizáciu a grafické znázornenie ich výskytu. Obec si môže, okrem povinného informovania na svojom webovom sídle a úradnej tabuli, zvoliť ďalší spôsob a formu informovania o plánovanom použití pyrotechnických výrobkov ako aj vizualizáciu uvedených zariadení a lokalít. 
 
§ 53a Povoľovanie ohňostroja 
 
(1)
Oprávnená osoba, alebo ten, kto bude realizovať ohňostroj s pyrotechnickými výrobkami kategórie F2, F3, F4, ktoré sú uvedené v prílohe č. 3, T1 alebo T2, ktoré sú uvedené v prílohe č. 3, musí požiadať obec o súhlas na jeho vykonanie. Ohňostroj možno vykonať, ak obec vydá na jeho vykonanie súhlas. Ak odsek 3 neustanovuje inak, vykonanie ohňostroja sa musí oznámiť preukázateľným spôsobom obvodnému banskému úradu, Dopravnému úradu, miestne príslušnému okresnému riaditeľstvu Hasičského a záchranného zboru alebo Hasičskému a záchrannému útvaru hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislava a Policajnému zboru najneskôr 48 hodín pred jeho plánovaným vykonaním. K oznámeniu sa priloží aj súhlasné stanovisko obce s vykonaním ohňostroja. Oznámenie podľa tretej vety obsahuje :
a)
meno, priezvisko a adresu vedúceho odpaľovača ohňostrojov a odpaľovačov ohňostrojov a údaje o preukazoch odpaľovačov ohňostrojov, číslo preukazu a dobu platnosti preukazu,
b)
miesto, dátum a plánovaný začiatok ohňostroja, dôvod jeho vykonania, predpokladané trvanie a jeho rozsah,
c)
stručný opis okolia v okruhu 300 m doložený situačným náčrtom s osobitným vyznačením objektov a zariadení so zvýšeným nebezpečenstvom požiaru vrátane určenia protipožiarnych a zdravotníckych opatrení. 
(2)
Ohňostroj musí byť vykonaný oprávnenou osobou alebo osobou s odbornou spôsobilosťou, a to v súlade s oznámenými údajmi podľa odseku 1 písm. a) až c).
(3)
Dopravnému úradu sa oznámenie podľa odseku 1 posiela, ak sa ohňostroj bude realizovať vo vzdialenosti menej ako 10 000 m od vzťažného bodu letiska s celodennou prevádzkou.
 
Tak to sú tie najdôležitejšie časti zmien, týkajúcich sa používania a predaja zábavnej pyrotechniky a tiež aj v povoľovaní ohňostroja obcou/mestom. 
 
Prajeme Vám Šťastný nový rok 2025 !!!