Bezpečnosť ohňostrojov: základné tipy pre bezpečnú oslavu

bezpečnost pyrotechnika1 

Ohňostroje prinášajú vzrušenie a radosť na oslavy už od nepamäti. Aj keď vytvárajú úžasné vizuálne efekty, je dôležité mať na mysli, že ohňostroje môžu byť nebezpečné, ak sa s nimi nesprávne zaobchádza. V tomto článku sa budeme zaoberať základnými tipmi na bezpečnosť ohňostrojov, ktoré vám pomôžu užiť si oslavy v úplnom bezpečí. Zodpovieme tiež niektoré z najbežnejších otázok o bezpečnosti ohňostrojov, aby ste sa uistili, že ste dobre pripravení na každú možnú situáciu.

Prečo je bezpečnosť ohňostrojov dôležitá

Ohňostroje sú krásne a vzrušujúce. Zahŕňajú ale použitie výbušných materiálov, ktoré pri nesprávnom použití môžu spôsobiť aj vážne zranenia alebo škody na majetku. Pochopenie rizík a prijatie potrebných preventívnych opatrení je nevyhnutné na zabezpečenie bezpečného a príjemného zážitku pre každého. Dodržiavaním bezpečnostných pokynov týkajúcich sa ohňostrojov môžete zabrániť nehodám a zabezpečiť, aby akákoľvek vaša oslava prebehla bez problémov.

Najlepšie tipy pre bezpečnosť ohňostrojov

Tu je niekoľko kľúčových bezpečnostných tipov, na ktoré treba pamätať pri používaní zábavnej pyrotechniky a ohňostrojov ako takých:

navod na používanie

1. Pozorne si prečítajte a dodržujte pokyny výrobcu ohňostroja

Pred použitím si vždy prečítajte pokyny na obale ohňostroja. Každý typ ohňostroja je iný a pochopenie toho, ako ho správne používať, znižuje riziko nehôd. Dodržujte všetky bezpečnostné upozornenia a pokyny poskytnuté výrobcom.

2. Vyberte si bezpečné miesto na odpal ohňostroja

Vyberte si čisté, otvorené miesto ďaleko od budov, stromov a iných horľavých materiálov. Uistite sa, že nad hlavou nie sú žiadne prekážky, ako sú elektrické vedenia alebo vetvy. Pri pozemných ohňostrojoch sa uistite, že povrch je rovný a stabilný. Pomôže to zabrániť prevráteniu alebo poruche ohňostroja.

3. Dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť od ohňostroja

Dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť od zapálenej zábavnej pyrotechniky. Ohňostroje môžu byť nepredvídateľné, takže státie príliš blízko zvyšuje riziko zranenia. Diváci by mali byť vo vzdialenosti najmenej 20 metrov od pozemných ohňostrojov a ešte ďalej od veľkých ohňostrojov. Konkrétne bezpečné vzdialenosti bývajú uvedené na obale ohňostroja.

4. Neustále dohliadajte na deti

Deťom by sa nikdy nemalo dovoliť, aby samy manipulovali so zábavnou pyrotechnikou. Dokonca aj zdanlivo neškodné ohňostroje, ako sú prskavky, môžu spôsobiť popáleniny alebo zranenia, ak sa nepoužívajú správne. Vždy dohliadajte na deti a uistite sa, že chápu dôležitosť bezpečnosti.

bezpečne ohnostrojov1

5. Zapaľujte ohňostroje jeden po druhom

Nikdy sa nepokúšajte zapáliť viacero ohňostrojov naraz. Môže to viesť k zmätku a zvýšiť pravdepodobnosť nehôd. Každý ohňostroj zapaľujte jeden po druhom a po zapálení sa rýchlo vráťte späť do bezpečnej vzdialenosti.

6. Nikdy znovu nezapaľujte nefunkčný ohňostroj

Ak sa ohňostroj s jednou zápalnou šnúrou nepodarí zapáliť, nepokúšajte sa ho znova zapáliť. Počkajte aspoň 20 minút, potom ho pred bezpečnou likvidáciou namočte do vody. Pokus o opätovné zapálenie nefunkčného ohňostroja môže viesť k neočakávaným výbuchom alebo zraneniam.

7. Majte po ruke vodu alebo hasiaci prístroj

Pre prípad núdze majte vždy po ruke vedro s vodou alebo hasiaci prístroj. Ak ohňostroj spôsobí malý požiar, môžete ho rýchlo uhasiť skôr, ako sa rozšíri. Okrem toho namáčanie použitej zábavnej pyrotechniky pred likvidáciou vo vode môže zabrániť náhodnému požiaru.

8. Zvážte použitie ochranných pomôcok

Pri manipulácii so zábavnou pyrotechnikou zvážte nosenie bezpečnostných okuliarov a dlhých rukávov. Pomôžu chrániť vaše oči a pokožku pred iskrami a nečistotami. Aj keď to nie je vždy potrebné, ochranné vybavenie pridáva ďalšiu vrstvu bezpečnosti, najmä pri manipulácii s väčšími ohňostrojmi alebo ich špeciálnymi zostavami.

Časté otázky o bezpečnosti ohňostrojov

Bezpečnosť ohňostrojov je téma, ktorá často vyvoláva otázky. Tu sú odpovede na niektoré z najčastejšie kladených otázok o bezpečnej manipulácii so zábavnou pyrotechnikou. Ide o všeobecné tipy, ktoré platia pre fontány, dymovnice, pochodne, rímske sviece a iné typy zábavnej pyrotechniky.

Môžem odpáliť ohňostroj ​​na svojom dvore?

Mnohí ľudia odpaľujú ohňostroje na svojom dvore. Je ale dôležité zabezpečiť, aby ste mali na dvore dostatok miesta a aby sa v oblasti nenachádzali horľavé materiály. Vždy si skontrolujte miestne predpisy, či je v obytných oblastiach povolená zábavná pyrotechnika. Zároveň musia byť splnené požiadavky na priestor vzhľadom na veľkosť a typ ohňostroja a odporúčania výrobcu.

Čo mám robiť, ak ohňostroj zlyhá?

Ak sa ohňostroj nepodarí zapáliť, počkajte aspoň 20 minút. Nepokúšajte sa ho znovu zapáliť. Pred likvidáciou namočte ohňostroj do vody, aby ste predišli možným rizikám.

Ako môžem bezpečne skladovať zábavnú pyrotechniku?

Ohňostroje by sa mali skladovať na chladnom a suchom mieste mimo zdrojov tepla alebo vznietenia. Uchovávajte ich mimo dosahu detí a domácich zvierat a zaistite, aby boli uložené na bezpečnom mieste, aby sa zabránilo neoprávnenému prístupu.

zabavna-pyrotechnika

Aký typ zábavnej pyrotechniky je najbezpečnejší?

Prskavky a fontány sa vo všeobecnosti považujú za bezpečnejšie ako väčšie a silnejšie ohňostroje, ako sú napríklad veľké ohňostroje F3. Všetky ohňostroje však môžu byť nebezpečné, ak sa s nimi nesprávne zaobchádza. Vždy dodržiavajte bezpečnostné pokyny a používajte zábavnú pyrotechniku ​​podľa pokynov výrobcu.