Ohňostroje - čo potrebujete vedieť

ohnostroj (5)

Ohňostroje už po stáročia pútajú pozornosť publika svojimi úžasnými efektmi svetla, farieb a zvuku. Či už ide o veľkolepú oslavu, slávnostnú udalosť alebo osobný úspech, ohňostroj dodá nezabudnuteľný prvok radosti a vzrušenia. V tomto článku sa bližšie pozrieme do sveta ohňostrojov, odpovieme na bežné otázky a odporučíme niektoré ohňostroje, vďaka ktorým budú vaše oslavy skutočne veľkolepé.

Zábavná pyrotechnika - typy

Na začiatok si predstavíme základné typy zábavnej pyrotechniky. Ich pochopenie môže zlepšiť váš zážitok a pomôcť vám vybrať si ten správny typ pre vašu udalosť:

Ohňostroje

Ohňostroje sú to najveľkolepejšie čo zábavná pyrotechnika ponúka. Od kompaktných až po skutočne veľké ohňostroje, ponúkajú komplex efektov a farieb. Sú vhodné na veľké vonkajšie oslavy a najčastejšie sa odpaľujú na Nový rok.

Prskavky

Prskavky sú typom zábavnej pyrotechniky, ktoré vytvárajú jasné, trblietavé svetlo. Sú obľúbené medzi deťmi a sú ideálne pre malé stretnutia a intímne oslavy. Populárne sú tiež svadobné prskavky.

Rímske sviece

Rímske sviece sú trubice, ktoré vystreľujú farebné svetlice a iné efekty. Môžu byť použité ako samostatný ohňostroj alebo ako súčasť väčšej expozície.

Fontány

Fontány vytvárajú ohromujúcu spŕšku iskier a sú ideálne pre pozemné využitie. Fontány sa vyrábajú v rôznych tvaroch a veľkostiach a poskytujú širokú škálu efektov.

Petardy

Petardy sú malé výbušné zariadenia, ktoré vydávajú hlasný tresk. Často sa používajú na vytvorenie živej atmosféry a sú základom rôznych kultúrnych osláv.

ohnostroj (6)

Aký ohňostroj si vybrať?

Výber správneho ohňostroja je kľúčový pre dosiahnutie správneho oslavného momentu, po akom túžite. Nižšie sme pre vás vybrali zopár ohňostrojov, ktoré skutočne stoja za to.

Ohňostroj Best price Multi shape 100 rán/20mm

Kompaktný ohňostroj Best price Multi shape ponúka 10 rôznych farebných efektov. Ohňostroj vypáli do vzduchu 100 rán ráže 20 mm a doba trvania ohňostroja je 60 sekúnd. Patrí do kategórie F2 a predaj je možný od 18 rokov. Tento ohňostroj má veľmi výhodný pomer ceny a kvality a jeho výber určite nebudete ľutovať.

Ohňostroj Fire Spirit 40 rán/25mm

Kompaktný ohňostroj Fire Spirit ponúka mix rôznych farebných efektov. Ohňostroj vystrelí do vzduchu 40 rán ráže 25 mm a doba trvania je 45 sekúnd. Taktiež patrí do kategórie F2 a predaj je povolený od 18 rokov. Ide o populárnu voľbu a efekty tohto ohňostroja vás zaručene nesklamú.

Ohňostroj GOLD EDITION 42 rán/30-50mm

Multikaliberný ohňostroj Gold Edition ponúka mix viacerých viacfarebných efektov. Ohňostroj vypáli do vzduchu 42 rán vyššej ráže 30 mm a 48mm a doba trvania ohňostroja je cca do 30 sekúnd. Ide už o ohňostroj vyššej kategórie, a to konkrétne F3, pričom predaj je povolený od 21 rokov. Tento ohňostroj ponúka neopakovateľnú show, ktorá upúta skutočne každého.

Bezpečnostné tipy týkajúce sa ohňostrojov

Bezpečnosť pri manipulácii so zábavnou pyrotechnikou, a obzvlášť pri ohňostrojoch F2 či F3, by mala byť vždy prioritou. Tu je niekoľko základných tipov na zaistenie bezpečného a príjemného zážitku:

  • Vždy si prečítajte a dodržiavajte pokyny na obale zábavnej pyrotechniky.
  • Pre prípad núdze majte nablízku vedro s vodou alebo hadicu.
  • Nikdy nemierte ohňostrojom na ľudí, zvieratá ani budovy.
  • Zapáľte ohňostroj a rýchlo sa vzdiaľte do bezpečnej vzdialenosti.
  • Nepokúšajte sa znova zapáliť alebo manipulovať s nefunkčnou zábavnou pyrotechnikou.
  • Zaistite, aby boli deti pri používaní zábavnej pyrotechniky vždy pod dohľadom a v dostatočnej vzdialenosti od ohňostroja.

Časté otázky týkajúce sa ohňostrojov

Sú ohňostroje bezpečné?

Pri správnom používaní a dodržiavaní odporúčaných opatrení sú ohňostroje bezpečné. Je ale kľúčové dodržiavať bezpečnostné pokyny výrobcu a nepodceniť ich.

Môžem odpáliť ohňostroj ​​na svojom dvore?

Na toto neexistuje jednoznačná odpoveď. Závisí od typu ohňostroja, od veľkosti vášho dvora, od lokality, či sú naokolo vysoké stromy, od miestnych predpisov a obmedzení a pod. Ak si nie ste istí, radšej zvoľte na odpálenie ohňostroja iné a hlavne bezpečné miesto.

Aký je najlepší čas na kúpu ohňostroja?

Najlepší čas na kúpu ohňostroja je pár týždňov pred plánovaním odpálením. Môžete si ohňostroj kúpiť aj skôr, avšak treba dbať na výber spoľahlivého dodávateľa, aby bola zaistená maximálna kvalita a bezpečnosť ohňostroja. Určite neodporúčame kupovať podozrivo lacné či necertifikované ohňostroje.

Ako skladovať ohňostroje?

Ohňostroje ​​skladujte na chladnom a suchom mieste mimo zdrojov tepla alebo zapálenia. Udržujte ich mimo dosahu detí a domácich zvierat. Pri dlhšom skladovaní v nevhodných podmienkach môže dôjsť k poškodeniu a nefunkčnosti ohňostroja.

Čo robiť ak ohňostroj zlyhá a nezapáli sa?

Nepokúšajte sa znovu zapáliť alebo manipulovať s nefunkčným ohňostrojom. Počkajte aspoň 30 minút a potom ho pred bezpečnou likvidáciou ponorte do vedra s vodou.

ohnostroj (7)

Zaujímavé fakty o ohňostroji

Ohňostroje majú bohatú históriu a sú plné fascinujúcich faktov. Prinášame vám niekoľko z nich:

  • Ohňostroje vznikli v Číne pred viac ako 2000 rokmi. Prvým ohňostrojom boli bambusové stonky naplnené strelným prachom, ktoré sa hádzali do ohňa, aby vyvolali výbuchy.
  • Živé farby v ohňostrojoch sú vytvárané rôznymi chemikáliami. Napríklad stroncium vytvára červenú, bárium vytvára zelenú a meď vytvára modrú.
  • Najväčší zaznamenaný ohňostroj mal viac ako 810 000 častí a konal sa na Filipínach v roku 2016. Celý ohňostroj trval viac ako hodinu.
  • Austrálske Sydney je známe svojim silvestrovským ohňostrojom nad mostom Sydney Harbour Bridge. Ide o jeden z najsledovanejších ohňostrojov na svete, ktorý každoročne priláka milióny divákov.
  • V stredovekej Číne sa ohňostroje nepoužívali len na oslavy, ale aj na komunikáciu a vojenské účely. Používali sa na signalizáciu medzi vzdialenými miestami a na odháňanie zlých duchov.